Útvonalak
Belterületi túrák:

17. túra:

Csatlakozási pont: Szlovák Tájháznál az 5., a 12., 16. túrákhoz

Útvonal: Szlovák Tájház (Széchenyi u.) – Jankó János szülőháza – Juraj Dolnozemsky Magángyűjtemény (Gajdács u.) – Komló Szálló – Evangélikus templom – Szlovák Néprajzi Gyűjtemény – Városháza – Természet Háza – Szlovák Emlékház (Szép utca) – Szánkódomb – Száraz-ér sétány (Érparti sor) – Rózsa Fürdő – Erzsébet-liget
Távolság: 3km településen belül kiépített járdán
Menetidő: 0,5 óra gyalogosan
Vasútállomás: Tótkomlós. Vonal: Mezőhegyes-Orosháza

Utunkat az Szlovák Tájháznál (Széchenyi u. 11.) kezdjük. A tájházból kilépve jobbra, a tájházzal átlósan szemben a Széchenyi és Jankó János utca sarkán áll az országosan is elismert festőművész, grafikus szülőháza, amelyről emléktábla is tanúskodik.

Békéscsaba irányába tehetünk egy kis kitérőt:
A baloldalon van a Malomüzem, amely hajdan családi vállalkozásként üzemelt. Továbbhaladva a katolikus temető díszes kovácsoltvas kapuja mellett haladunk el. A helységjelző táblát elhagyva, a kanyar után a Kaszaperi út mezsgyéjén az igen ritkaságnak számító törpemandulást (népi nyelvén: hangabarack-telepet) fedezhetjük fel.

A városközpont felé tartva az új posta épületénél jobbra fordulunk, s a Gajdács utca 1. szám előtt megállunk. Itt található Antal György (Juraj Dolnozemský) magángyűjteménye. Utunkat folytatva, a piac mellett elhaladva, a városközpontba érünk. Balra tekintve a hajdani Komló Szálló épületét csodálhatjuk meg, kovácsoltvas teraszával. Az épület előtt továbbhaladva a Száraz-ér felé, a jeles irodalomtudós pap, Wallaszky Pál mellszobra áll a nevét viselő téren. A város központjában magasodik a város szimbóluma, az 1795-ben barokk stílusban épült evangélikus templom. A templom jobb oldalán található a kétszintes Szlovák Néprajzi Gyűjtemény. Előbbi épületek központjában helyezkedik el a Hősök tere. Utunkat a Békéscsaba-Makó főúton áthaladva folytatjuk. A Komló Szállóval átellenben tábla jelzi, hogy a Természet Házánál vagyunk, vagy ahogy a helyiek nevezik: a Kisbirtokos épületénél. A Bajcsy-Zs. utcán jobbra az Ó-temető irányába vesszük az irányt. Az y-elágazásnál érdemes jobbra tekinteni, ahol egy magánház igen egyedi kapubejáróján átívelő felújított tetőszerkezetben gyönyörködhetünk. Az elágazás jobb ívét követve a Szép utcához érve az utca bal oldalán, az 5. szám alatt található a múlt században épült ház, a Szlovák Néprajzi Ház. amely a várossá nyilvánításkor, 1994-ben került átadásra mai funkciójának megfelelően. Az utcából visszafelé jövet balra az Ó-temető kapuját pillanthatjuk meg, amely különleges néprajzi értéket képvisel. 2006-ban került felújításra a Városvédő Egyesület gondozásában. A fürdőtől jobbra haladva, elhagyva a gépállomási iskolát, a Jankó János Általános és Gimnázium újszerű épülete felé vesszük az irányt. A művelődési központ előtti parkban a faragott kopjafa Tótkomlós testvértelepüléseiről és távolságáról tanúskodik. A vasútállomás felé haladva az Erzsébet utca árnyas fái alatt sétálunk. Balra a Szent István nevét viselő római katolikus templom látható az emeletes lakótömbök előtt, amely 1938-ban épült. Jobbra a rendezett Erzsébet liget.


Külterületi túrák:

18. túra:

Csatlakozási pont: Tótkomlós – Természet házánál 12., 16. túrákhoz. Árpád-kori kápolnánál a 15. túrához.

Útvonal: Tótkomlós, Városháza – Makói út – Nagykopáncsi Németh-tanya- Árpád-kori kápolna
Távolság: 11 km, ebből 1 km földút
Menetidő: gyalogosan 2 óra, kerékpárral 1 óra
Vasútállomás: Tótkomlós. Vonal: Mezőhegyes-Orosháza

A Városháza kapujától jobbra fordulva a Kossuth utcán, Makó felé indulunk. A Rózsa Fürdő épületegyüttese előtt haladunk el a Száraz-ér hídján át. Utunk egyenesen vezet a Kossuth utcán, keresztezve a Békéssámsonra vezető utat. Bal kéz felől magunk mellett hagyjuk a Szabadság téri parkot, ahol a II. világháborús áldozatok emlékműve áll. Szintén itt található az 1956-os eseményekre emlékeztető kopjafa. A park bal oldalán van a Szekeres Panzió és Étterem, a park végén az Autóbusz-állomás. A park folytatása a Marx utca, a 15. szám alatt található a Szlovák Regionális Kulturális Központ. A buszforduló baloldali ágán a K2 Söröző. Jobbra a fehérre meszelt igen díszes stukkókkal ellátott gépállomási iskola épületét láthatjuk. Az általános művelődési központ előtti parkban a faragott kopjafa Tótkomlós testvértelepüléseiről és távolságairól tanúskodik. Pár száz méterrel odébb bal kéz felől lesz látható a református kápolna épülete, amely közvetlenül a településen átvezető főút mellett épült. A kápolnára a 2006-ban felállított harangláb és a rózsalugas hívja fel figyelmünket. A Mezőhegyes-Orosháza vasútvonalon áthaladva, az utca jobb oldalán Karasz János Sportpálya mellett haladunk el. A sportpálya igen rangos sportesemények helyszíne, a futballmérkőzések mellett lövészversenyek színtere is. A Kossuth utcán továbbhaladva, a városból Makó felé kivezető közúton egyenesen vezet túraútvonalunk a következő állomáshoz, a Nagykopáncsi Árpád-kori kápolnához a dél-békési terület kiemelkedő kultúrtörténeti emlékéhez. A túra kb. 11 km a kápolnáig. Kb. 5 km-re jobbra, Nagykopáncs tanyaközpontja van. Nem térünk le, megyünk egyenesen tovább. Az út mentén elhagyatott épületsor (egykori kocsma) után elhagyunk jobbról egy fasorral szegélyezett földutat. Az ezt követő jobbra letérő földúton megyünk le a Németh-tanyához. A kápolnához ezen keresztül vezet a földút. A tanya tulajdonosa a templom gondnoka, az áthaladás az ő hozzájárulásával tehető meg. A látogatásra előzetes bejelentés szükséges a tótkomlósi katolikus plébániánál. A túraútvonalnak itt vége, vagy visszamegyünk a megtett úton a kiinduló pontra vagy Békéssámson felé haladva – földúton – a Török hídhoz juthatunk el.
A közútra visszatérve, javasolt egy kis kitérő Makó irányába, az út mellett lévő kilátóhoz (Bogárzói kereszteződés után, balról), ahonnan megcsodálhatjuk a kies pusztaságot, a nemzeti park által is védett állat- és növényfajtákat.


19. túra:

Csatlakozási pont: Orosházára tovább a műúton. Természet Házánál a 16. túrához.

Útvonal: Tótkomlós, Városháza – Epres tér – Sávolt Zoltán népi iparművész portája – Evangélikus Egyházi temető (temetőkapu) – Orosházi út – 15. km kő, Tanyamúzeum – Kardoskúti madárvárta
Távolság: 15 km műúton
Menetidő: gyalogosan 3 óra, kerékpárral 1,5 óra
Vasútállomás: Tótkomlós, Kardoskút. Vonal: Mezőhegyes-Orosháza

A Városházával szemben, a Hősök terének bal oldalán, az egyemeletes épületben tekinthető meg a Szlovák Néprajzi Gyűjtemény, amely 1067 darabból áll, és közel 80%-ban tótkomlósi szlovák eredetű. A városháza ódon kapujával szemben István király szobra őrzi a magyar jogállamiságot, amelynek méltó helye a színvonalasan megtervezett zöldterület. A szoborcsoporthoz díszkút is tartozik, mely köré kulturális programokat szerveznek. A téren balra egy fára emlékeztető bronz emlékszobor hirdeti a városalapítás történetét, amelyet a 265 éves évfordulóra állítottak adakozásból. Az emlékműtől balra a zsidó holocaust áldozataira emlékezve emlékművet találunk. A helyszín nem véletlen, ugyanis az emlékmű mögött lévő volt mozi épületébe zárták be és innen hurcolták el, vagonírozták be a helyi zsidóságot. Mögötte a város szimbóluma, az 1795-ben barokk stílusban épült evangélikus templom. Utunkat folytatva említést érdemel az evangélikus lelkészi hivatal – amely a település egyik legrégibb épülete – mögötte, a Luther utcán lelhető fel a baptista imaház, illetve szembe vele a Varga Mihály lokálpatrióta tervei alapján készült rézdomborítású letelepedési emléktábla. A templom előtti, Fő úton jobbra haladva, egyenesen a Diófa utcába érkezünk. A Fő u. 8. sz. alatti művészetoktatási intézmény falai között zeneiskolásokat képeznek, akik utánpótlásai a nemzetközileg is elismert fúvószenekarnak. Az orosházi út felé tartva a felújított Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola épületét láthatjuk, amelyben 65 éve folyik oktatás. Az óvoda épületétől balra a túraútvonal következő állomásához érünk.
Az Epres teret, parkot szívesen veszik birtokba az itt lévő óvoda ovisai, a környéken lakó gyermekek. A tér felújított sarki épületében biotermékekhez juthatnak az erre járók.
Visszatérünk az Orosháza felé vezető Fő útra, majd a tóhoz érve, az utolsó keresztutcán balra fordulunk. A Fő út végén balra, az utolsó utcában található Sávolt Zoltán népi iparművész portája. Visszafelé a Fő út felé haladva a Evangélikus Egyházi Újtemető temetőkapunál érdemes megállnunk. Innen javasolt kerékpárra pattanni vagy lovaskocsit igényelni a továbbhaladáshoz. Az Orosházi útra jutva bal kéz felől a Fő út 63 sz. alatt lévő, újszerű szép környezetben lévő, 60 férőhelyes Szeretetotthon a helyi Evangélikus Gyülekezet tulajdonában és kezelésében van. Tótkomlóstól Orosháza irányába haladunk egyenesen a 15-ös kilométerkőig, a Tanyamúzeumhoz – ez a távolság kb. 5 km. A múzeum megtekintése után továbbmegyünk Orosháza felé. Beérünk Kardoskút községbe, és balra térünk le, át a vasúton, a Pusztaközpontot, múzeumot jelző táblánál. A Körös-Maros Nemzeti Park Fehértói területegységéhez keressük fel. Először a Kardoskúti Múzeumhoz érkezünk. A múzeum előzetes bejelentésre tekinthető meg, valamint a Fehértói kilátóhoz, és a terület megtekintéséhez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának írásbeli engedélye szükséges. A terület csak szakvezetővel látogatható.