Tótkomlós


TotkomlosTisztelt Látogató!

„Közös munkánk, értékeink, hagyományaink ápolása a jövő záloga.” Hiszem, hogy Tótkomlós városa mindannyiunk otthona, és szeretném, ha mindannyian így is éreznénk, és ezt észleljék azok is, akik idelátogatnak, vagy épp felfedezik kistérségünk szépségeit.
Az elkövetkező oldalakon megismerheti nevezetességeinket, vagy épp az önkormányzati intézmények által fenntartott kulturális értékeinket. A helyi önkormányzat a civilekkel vállvetve letette kézjegyét, és a programok széles választékát tárják Ön elé, azzal a szándékkal, hogy bemutassák tevékenységükön keresztül a várost, annak jelenét és múltját, az itt élő emberek mindennapjait.
Köszönöm, hogy betekintett oldalunkra. Látogasson el családjával, barátaival kisvárosunkba!
Barangoljon velünk, ismerje meg a még felfedezésre váró értékes kincseinket!

dr. Garay Rita
polgármester

Tótkomlós Dél-alföldi kisváros, amelyet 1746-ban 80 szlovák ajkú, Rudnyánszki báró által idetelepített család alapított.

A város Békés megyében, Orosházától 18 km-re fekszik, 1993. november 1-jétől viseli a városi rangot, lakóinak száma 6.700 fő.

A város jellemzően mezőgazdasági adottságú, de utat találtak a külföldiek, a kis- és középvállalkozók is a foglalkoztatásra. A kedvező közüzemi ellátottság, ingatlanok hasznosítása további lehetőségeket kínál a befektetők számára. Az önkormányzat szlovák, német, román, erdélyi testvér-települési kapcsolatokat ápol.

A város számos látnivalóval, nevezetességgel, építészeti örökséggel és a közismert vendégszeretetével várja az idelátogatókat. Két nyelvű település lévén gazdag a szlovák kultúra és a hagyomány őrzése. Így többek között a késő barokk stílusú műemlék Evangélikus templom, a város határában található nagykopáncsi Árpád-kori templom. Múzeumok őrzik a néprajzi kultúra emléktárgyait.

Különösen említésre méltó a Szlovák Tájház, amely Magyarország első tájháza volt. Az 1886-ban épült gazdagon berendezett lakóház a korabeli szlovákság mindennapjait mutatja be az érdeklődők számára. Az önkormányzat 2004-ben az EU-hozományként ajánlotta fel a tájházat, a helyi Ifjúsági Fúvószenekar mellett.

A város egyik legelegánsabb kétszintes épülete a városközpontban található Komló szálló, mely jelenleg használaton kívüli állapotban, önkormányzati tulajdonban van, és hasznosításra vár. A gyógyfürdő közelsége, vonzereje, valamint a szálláshelyek gyarapítása szükségessé teszi mielőbbi kihasználását.

Az augusztus 20-ai búcsúhoz hagyományszerűen kapcsolódik a Tótkomlósi Napok rendezvénysorozata. Immár V. alkalommal kerül megrendezésre, mely gasztronómiai, számos kulturális és sportprogramot kínál. Az ide látogatók jellegzetes szlovák ételeket kóstolhatnak meg, ezen belül a komlósi lisztből készült friss cipó illatát érezhetik.

Minden év májusában megrendezésre kerül a Szárazkolbász-verseny, ahol a jellegzetes ízével messze földön híres komlósi kolbász remekei sorakoznak fel. Állandó zenei programot nyújt a Nyári Kulturális Estek rendezvénysorozata. Kulturális életünket gazdagítja a nemzetközileg elismert Ifjúsági Fúvószenekar, a Gyermek Zenekar, a mazsorett-csoportjaink és a népi hagyományokat ápoló csoportok.

Kerékpár és gyalogtúrák keretében gyönyörködhetnek a Száraz-ér mentén és a környékbeli természetvédelmi területek szépségeiben, továbbá lovaglási és vadászati lehetőséget kínálunk szabadidős tevékenységként a természet szerelmeseinek.

A városközpont szívében helyezkedik el a „Dél-Alföld legszebb rózsája”, a Rózsa fürdő, mely 1942 óta jelent vonzerőt, amely azóta gyógyászati egységgel bővült. A termálvíz adta lehetőségre épülve 2003. nyarán ünnepélyes keretek között átadásra került a felújított fürdő. A gyógyulásra, pihenésre vágyókat tangentor, víz alatti sugármasszázs, gyógymasszázs, iszapkezelés, súlyfürdő, víz alatti torna, szénsavkezelés, krioterápia, magnetoterápia várja. A sikeres gyógyulást a legújabb gépek, valamint szakképzett asszisztencia biztosítja. A fürdőnek az OEP-el, magánnyugdíj-pénztárakkal szerződése van a kezelések finanszírozására. A strand részlegben feszített víztükrű, vízforgatóval ellátott 33 1/3-os úszómedence, gyermekmedence, valamint a 25 m-es fedett úszómedence, termárvizes ülőpadkás gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére. A fürdő wellness és fitnesz elemekkel bővült. Új szolgáltatás az aromabarlang, a gőzfürdő, a szauna, a szolárium, a fitneszterem, valamint a sportmasszázs.
A városban szálláshelyek, éttermek, szórakozási lehetőségek állnak az ide látogatók rendelkezésre. A helyi nevezetességek mellet a környező települések látnivalói is igen színes programot kínálnak.
aufblasbarer hindernisparcours