Útvonalak21. Túra:

Békéssámson Liget – Kardoskút madárvárta

A túra kiindulópontja Békéssámson központjában lévő Liget. A ligetben kapott helyet a millecentenárium emlékére emelt Székely kapu, valamint az 1963-as légi katasztrófa emlékműve. A Ligettel szemben a református templomot pillanthatjuk meg.
A Ligettől elindulva a település főutcáján mintegy 2,5 km megtétele után a községből kivezető úton balra, Hódmezővásárhely irányába fordulunk, majd 200 méter megtétele után jobbra, ahol a Kardoskúti madárvártához vezető földútra érünk. Egyenesen haladva a földúton 500 méter megtétele után, az úton kissé balra tartva folytatjuk utunkat egyenesen Kardoskút Pusztaközpont felé. Az útvonalon a Körös Maros Nemzeti Park természetvédelmi területei mellett haladunk el. Egyenesen továbbhaladva a földúton mintegy 5 km megtétele után balra pillantva már megláthatjuk a Kardoskúti Fehértó területét. Folytatva az utat hamarosan Kardoskút Pusztaközpontba érünk, ahol az útkereszteződésnél jobbra a Kardoskúti Múzeum található. Az útelágazásnál balra fordulva egyenesen haladva a műút jobb oldalán a madár leshez és a szürke gulyához érünk.


22. túra:

Szárazér – Török-híd – Békéssámson, Liget – Nagykopáncsi templom

A túra kiindulópontja a békéssámsoni Török-híd. A hídtól mintegy 400 lépésre áll egy régi Magtár. A hídtól a település fele indulunk a földúton, az út vonalát követve, egyenesen a település szélén. Mintegy 1 km megtétele után műútra érünk, ahol tovább haladunk 200 métert, így kiérve a település főutcájára (Szabadság utca), ahol jobbra fordulunk. A főutcán 2 km megtétele után a település központjában lévő Ligethez érünk, melyet az út bal oldalán találhatunk. A ligetben kapott helyet a millecentenárium emlékére emelt Székely kapu, valamint az 1963-as légi katasztrófa emlékműve. A Ligettől tovább folytatjuk utunkat a település főutcáján, és 600 m megtétele után balra letérünk a műútról. A földúton 500 m megtétele után jobbra fordulunk. A földúton 2 km megtétele után az úttal együtt jobbra tartunk. Túránk során a Körös Maros Nemzeti Park természetvédelmi területei mellett elhaladva gazdag növény és állatvilággal találkozhatunk. Kb. 1 km megtétele után jobbra fordulva megpillanthatjuk a Kopáncsi templomot, túránk úti célját. A templomhoz vezető réten jobbra tartunk, és 500 méter megtétele után ismét jobbra fordulva a templomhoz vezető útra érünk, ahol további 500 m után megérkezünk a templomhoz.


23 túra:

Békéssámson Liget – Békéssámsoni út – Cserepesi tanya

A túra kiindulópontja Békéssámson központjában lévő Liget. Vele szemben a református templomot pillanthatjuk meg. A Ligettől elindulva a település főutcáján (Szabadság utca) mintegy 2,5 km megtétele után a községből kivezető úton jobbra, Tótkomlós irányába fordulunk. A műúton 4 km megtétele után balra fordulunk. A műúton 2 km-megtétele után a Lévai István tulajdonában lévő Cserepesi-tanyához érünk. A magántulajdonban lévő tanyán láthatunk szürke marhát, bivalyt, lovakat.