Békéssámson

samson_cimerBékéssámson első írásos említése 1446-ból ismert, „Samson”, ekkor a Hunyadi János birtokolta vásárhelyi uradalom része. A falut 1552- ben a törökök elpusztították.

A Károlyi család 1765-ben dohánykertészeket telepített a sámsoni pusztára. A település az Orosházi kistérség dél-nyugati részén, Békés és Csongrád megye határán helyezkedik el.

A falu lakói által Török-hídként emlegetett 2 boltíven támaszkodó mellvédes kőhíd. Eredete a helyi legendák forrása is, mert van aki a jellegzetesen török stílusú építészet miatt nevezi így, mások pedig a török időből valónak tartják a jelenlegi híd elődjét.

A kőhidunktól mintegy 400 lépésre áll egy 50-szer 10 méteres 3 emeletes régi Magtár.Ennek építési ideje megbízható források szerint 1809, a napóleoni háborúk ideje. Csaknem 1 méter vastagságú falának téglái ugyanolyan méretben és monogrammal készültek, mint a Török-hídé. Igen valószínűnek látszik, hogy a két létesítmény egy időben épült. A Magtár nyilván a raktározás, a kőhíd pedig a Száraz ér túloldalán elterülő jó gabonatermő területről való szállítás céljára szolgált

A település látnivalói, történelmi emlékei közé tartozik a Liget, melyben az I. világháborúban elesettek emlékére 189 db fát ültetek, A ligetben kapott helyet a millecentenárium emlékére emelt Székely kapu, valamint az 1963-as légi katasztrófa emlékműve.