Általános ismeretek

A túraútvonal által érintett települések szolgáltatásainak adatbázisa


Hasznos tanácsok

faHosszabb-rövidebb túrák előtt egyaránt érdemes felkészülnünk a sétára. Legfontosabb a helyes öltözék megválasztása. Legjobb az időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés. A sérülések elkerülése és a kényelmes gyaloglás érdekében nyáron is ajánlott a zárt cipő. Rövidebb túrára is készüljünk elegendő meleg ruházattal. Mindig hasznos, ha van nálunk esőkabát.

A téli kirándulást kellemesebbé teszi egy termosznyi forró tea, nyáron pedig a folyadékpótlás miatt fontos, hogy legyen nálunk innivaló. Egy-két órás séta alkalmával is jól jöhet néhány falatnyi gyümölcs vagy egyéb harapnivaló. Hosszabb útra praktikusak az előre elkészített szendvicsek. Figyeljünk arra, hogy csomagolópapírt, a narancshéjat, az üdítős palackot ne a sétautak és a pihenőhelyek környékén szórjuk szét, hanem a kihelyezett hulladéktárolókat használjuk!

szigetMár a túra útvonalának tervezésekor hasznos segítségünkre van a megfelelő turistatérkép. Honlapunkon is találhat letölthető formátumban térképeket, vagy az egyesület kiadványaiban található térképeket is használhatja. Bár több helyütt is térképes és irányjelző táblák segítik a tájékozódásunkat, a térképet mégse felejtsük otthon.

A térségben mindenütt előforduló kullancs elleni legjobb védekezés a megfelelő öltözet (zárt cipő, hosszúnadrág) és a különböző riasztószerek használata. Kirándulás után mindig vizsgáljuk át magunkat, találunk-e kullancsot testünkön!

A túrázás során gyűjtött gombát minden esetben mutassuk meg gombaszakértőnek! Gombaszakértő a legtöbb piacon működik.


Ajánlott környezetvédelmi oldalak

Környezetvédelmi hatóságok illetékességi területei